Masopust

K zimním měsícům od svátku Tří králů až do Popeleční středy náleží oslavy masopustu. Neodmyslitelně k němu patří pořádání hostin, zabijaček, tancovaček a konal se pestrý průvod masek. Pro některé lidi se stal masopust zapomenutou tradicí, ale my jsme si ji chtěli s žáky alespoň v krátkosti připomenout.

Začali jsme úvodním sdělením o tučném čtvrtku se spoustou jídla ze zabijaček, o masopustní neděli s dozlatova upečenými koblížky, o masopustním úterý s průvodem maškar až po pochovávání basy na konec veselice.

Pokračovali jsme hádáním typických obrázků patřících k masopustu, které se postupně po částech odkrývaly na interaktivní tabuli. Poté žáci hledali jednotlivé útržky textu básně a snažili se složit celý text. Na tabuli byly připraveny obrázky typických maškar. Žáci měli určený čas, po který mohli dané obrázky sledovat, než se tabule zavřela. Cílem bylo zapsat všech dvanáct. Na závěr akce si mohli žáci vyrobit masku na oči z papíru, kterou si každý vyzdobil dle své fantazie a tvořivosti.